Havayı ya da diğer gazları yüksek basınç altında sıkıştırarak depolayan ve gerektiğinde bu gazları kontrollü şekilde salınmasını sağlayan makinelere denir. Depolanan havanın basınçlı bir şekilde kullanılmasını sağlar. Kompresörün icadı 1650 li yıllara kadar uzanır. 1829 yılında ise William Man tarafından hava kompresör makinasının patentinin alınmasıyla gelişmeler daha da hızlanmış ve kompresör çeşitleri çoğalmıştır. Genel olarak çalışma mantığı, dışardan alınan havanın depoya sıkıştırılması ve bu havanın basınçlı şekilde kullanılması olayıdır. Maliyeti her ne kadar yüksek olsa da bir çok avantaja sahiptir.
Kompresör Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?
Gelişen teknoloji beraberinde bir çok kompresör çeşitleri getirmiştir. Kompresör alırken ilk öncelik ihtiyaç kapasitesidir. İhtiyaç fazlası bir kompresör ekonomik olarak maliyeti artırır. En kaliteli kompresör düşük enerji ile yüksek en verimli havayı sunacak olandır. İşletme basıncı, kompresör tipi, hava miktarı, özgül-yüksüz güç tüketimi ve temiz basınçlı hava. Son bir husus ise soğutmadır. Soğutma kompresör için en önemli etkendir. Soğutması yeterli olmayan kompresörden yeterli verim alınamaz.
Kompresör Yöntemleri
Kompresörler, yöntem bakımından ikiye ayrılır. Bunlar pozitif deplasmanlı kompresör ve dinamik kompresördür. Bu yöntemler hava basıncını arttırmak için kullanılır.
Dinamik Kompresör
Diğer adı turbo kompresördür. Havanın akışı sırasında hava basıncını artırır. Havanın türbinler aracılığıyla Yüksek hıza Getirilerek ve sonra hızını düşürerek basınç elde etme yöntemi ile çalışır. Sabit hava debisi ve çok yüksek basınç ihtiyaçlarında kullanılır.
Pozitif deplasmanlı kompresör
Belli bir hacim içine havanın sıkıştırılması ile basıncın arttırılmasına olanak sağlayan kompresör türüdür.
Günümüzde işletmeler çoğunlukla pozitif deplasmanlı kompresörler tercih etmektedir.
Kompresör çeşitleri
Çalışma şekline göre bir çok kompresör çeşitleri vardır. bunlardan 5 tanesi çeşidi şunlardır:
1.Pistonlu kompresör
Havayı sıkıştırarak basıncı arttıran ve basınçlı havayı kullanım imkanı sağlayan makinelerdir
2. İki vidalı kompresör
Pistonun yerine birbirine geçmiş durumda olan rotor çifti kullanılan makinelere vidalı kompresör denir. 2 vidanın sonsuz hareket etmesi ile gaza sıkıştırarak basınç elde edilmesiyle hava kullanıma hazır olur.
3 Merkezkaç kompresör
Küresel hazine alınan hava dönme hareketi ve merkez kaçın etkisi ile hızlanır. Dışarı iletimi ise hava toplama halkasına alınarak gerçekleşir.
4. Eksenel akımlı kompresörler
Dönme eksenine paralel olarak hareket eden hava helisel şekilde dönerek sürekli basınç artırır.
5. Dönel pozitif
Dış merkezi pompaları bulunan bu kompresörlerden havayı dizili halde küçük hacimlere alırlar. Azaltılan hacim basıncın artmasına neden olur. Dairesel şekilde döndürülen hava çıkışa verilir.